Essentiële oliën zijn producten verkregen via DISTILLATIE.
Netelvuur is als eerste in Vlaanderen gestart met de stoomdistillatie van aromatische planten tot essentiële oliën en hydrolaten.
Netelvuur teelt en verwerkt aromatische en medicinale planten. Het ganse proces gebeurt biologisch (controle BE-BIO-02).
Netelvuur heeft het totaal productieproces in handen: beginnend bij de aanplant, teelt en oogst van medicinale en aromatische planten, en eindigend bij een hoogwaardig chemisch gedefinieerde olie of hydrolaat.

Essentiële oliën en Hydrolaten dienen als grondstof voor de aanmaak van cosmetica en worden verder gebruikt voor de ontwikkeling van o.a. parfum- & geurbelevingsproducten door J’eau Solutions & Academy.

Essentiële oliën en CO2-extracten worden aangeboden in mini-bulk hoeveelheden voor ‘do-it-yourself’-ers of kleine ondernemers die zelf verzorgingsproducten ontwikkelen en maken.

Toont alle 44 resultaten

Anti-mug Synergie – BIO

14,52120,17

Synergie van essentiële oliën van lavendel, geranium, lemongrass en citronella

meer info

Blue Winter synergie – BIO

14,52120,17

Synergie van essentiële oliën van Hyssop, tijm, pepermunt, den, mirte, eucalyptus, rozemarijn en salie

meer info

Digesticalm synergie – BIO

14,52120,17

Synergie van essentiële oliën van lavendel, venkel, koreander, karwij, citroen (schil) en dragon

meer info

Easy breath synergie – BIO

14,52120,17

Synergie van essentiële oliën van den, eucalyptus, niaouli, tijm en pepermunt

meer info

Focus synergie – BIO

14,52120,17

Synergie van essentiële oliën van pepermunt, rozemarijn en citroen (schil)

meer info

Lavendel, echte – Lavandula angustifolia – BIO

14,52900,00

Echte lavendel of smalbladige lavendel (Lavandula angustifolia) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) die geteeld wordt bij Netelvuur. Het is een lage, sterk vertakte struik. De hoogte is circa 75 cm. De bladeren zijn grijsgroen en behaard. Ze zijn min of meer lijnvormig en hebben een lengte van maximaal 4 cm. De soortaanduiding angustifolia is dan ook latijn voor ‘smalbladig’. Echte lavendel bloeit gedurende de zomermaanden (juni tot augustus, zie foto). De bloemen zijn violet blauw en de bloeiwijze is aarvormig. De etherische olie wordt gebruikt in de aromatherapie, in cosmetische producten en in de parfumindustrie. De voornaamste eigenschappen zijn de bloemige geur, zijn rustgevende en ontspannende invloed, de antseptische en antimicrobiële werking, de antioxidatieve kracht en samenvattend zijn veelzijdigheid.

INCI: Lavandula angustifolia,
Lavandula officinalis
CAS: 90063-37-9/8000-28-0
EC:   289-995-2 / –
Biocertificering: TUV Nord + Ecogarantie.    Foto teelt Netelvuur, Lievegem, België.

meer info

Pepermunt Mitcham – Mentha piperita Mitcham – BIO

10,6588,12

Pepermunt (Mentha × piperita) is een meerjarige winterharde plant. Het is een kruising van spearmint en watermunt. De engelse variëteit Mitcham is superieur betreffende scherpte en geur. Pepermunt bloeit van juli tot en met september met kleine violette bloemen. Pepermunt etherische olie is een distillaat op basis van de verse bloeiende plant. Het is een etherische olie die meer dan 40 verschillende verbindingen bevat, waaronder menthol, dat pepermunt zijn verfrissende eigenschappen geeft. Pure etherische olie van pepermunt is te geconcentreerd om onverdund oraal in te nemen en kan bij hoge doses giftig zijn. Het heeft een verlichtend effect op de spijsvertering.  Gebruik in cosmetica, in aromatherapie en als parfum.

INCI:  Mentha piperita oil.
CAS:  84082-70-2
EC:    282-015-4
Biocertificering: TUV Nord + Ecogarantie.
GMO free en Vegan

Afkomst: België, Lievegem, Meetjesland.

 

meer info

Rozensynergie – BIO

14,52120,17

Synergie van essentiële oliën van damastroos, geranium, sandelhout, ylang ylang en ho-hout.

meer info

Sweet dreams synergie – BIO

14,52120,12

Synergie van essentiële oliën van lavendel, roomse kamille, oranjebloesem, mandarijn en olibanum

meer info

Venkel, dulce – Foeniculum vulgare BIO

7,2660,08

Productie.

Netelvuur distilleert in Lievegem van eigen, bio gecertificeerde geteelde venkelplant de etherische olie. Stoom uit een stoomgenerator wordt geleid door een bed van verse venkel en neemt de vluchtige en wateroplossende plantenstoffen op. De dampen worden gecondenseerd en opgevangen in een florentijnse vaas. De olie en de waterfractie of hydrolaat worden gescheiden. De opbrengst aan etherische olie is gemiddeld 3-5%.

Samenstelling en kenmerken.

De etherische olie door stoomdestillatie van de Foeniculum vulgare var. dulce, verkregen is een lichtgele vloeistof met een zoete anijsachtige licht aardeachtige peperige geur.

Het bevat hoofdzakelijk het methylether anethol en monoterpenen. Anethol is een allergeen en kan een allergische reactie op de huid geven.

INGREDIENT %
Anethol 82-92 %
Alfa pineen 3 à 4 %
Beta pineen 1,5 %
D-Limoneem 2 à 6 %
Estragol ( Methylchavicol) 2 à 7 %
Alfa Phellandreen 2 %
Myrceen 1 %
Campheen 0,4 %

Andere Kenmerken

voorkomen vloeistof
kleur Kleurloos tot lichtgeel, transparant
geur Karakteristieke zoete anijs geur
pH Geen gegevens beschikbaar
smeltpunt Geen gegevens
vlampunt 70 °C
soortelijk gewicht 0,965 à 0,985  ( bij 20°C)
kookpunt Geen gegevens beschikbaar
viscositeit Geen gegevens beschikbaar
brekingsindex 1,54 à 1,56 ( bij 20 °C)
Oplosbaarheid in ethanol Oplosbaar
oplosbaarheid in water Onoplosbaar

 Gebruik.

Het inwendig gebruik is vooral gebaseerd op de medicinale eigenschappen van venkelextracten. Venkel is slijmoplossend, krampstillend, pijn- verdovend en antiseptisch. Het heeft een werking als zenuwtonicum, is spijsverteringsbevorderend (aperitivum) en heeft mogelijk een œstrogeenachtige werking (door de anethol).

Uitwendig gebruik.

Vanwege zijn zoete prettige geur wordt deze olie in drop en tandpasta gebruikt, als smaakstof in medicinale middelen, in zeep, luchtverfrissers, enz. Venkelolie heeft een lichte ontsmettende werking en wordt toegevoegd in verzorgingsproducten  zoals crèmes tegen vette huid en in haarverzorgingsproducten. In de parfumindustrie gebruikt als top- en middennoot.
Daarnaast wordt het gebruikt in aftershavelotion, reinigingszepen, in tandpasta’s en mondwater.

Toegevoegd aan een vette plantenolie werkt venkel licht pijnverdovend bij spierklachten.

Goed combineerbaar met andere etherische oliën zoals: basilicum, citroen, geranium, lavendel, lemongrass, palmarosa, pepermunt, roos, rozemarijn, sandelhout.

Dosering.

Huid: volwassenen: 1 à 4 % ( nooit onverdund op de huid aanbrengen)

Bad: tot 6 druppels

Luchtverstuiver: enkele druppels naar voorkeur

Inwendig als smaakstof: enkele druppels op honing of suiker

Veiligheid

Venkelolie bevat een hoog gehalte aan allergenen die irritatie van de huid kunnen veroorzaken. Raadpleeg hiervoor het etiket. Nooit onverdund op de huid aanbrengen.
Niet gebruiken bij kinderen onder 2 jaar.

Bewaring

Koel en donker bewaren. In de goed gesloten donkere verpakking is  etherische olie jarenlang houdbaar. Bewaren buiten het bereik van kinderen.

Verpakking

In bruine fles met droppelteller of in aluminium flessen.

meer info