Een bijdrage
over biodiversiteit binnen de Rozenfamilie, over de evolutie van medicinale plantenteelt naar boslandbouw, en over verbreding binnen de plantaardige verwerking.
De start met Rosa Gallica
Ongeveer 25 jaar geleden plantten we de eerste rozen aan op ons bedrijf: de Rosa gallica, beter bekend als de Franse Apothekersroos. Deze traditionele roos, gewaardeerd om haar dieprode en kleurvaste bloemblaadjes, vormt sindsdien jaarlijks een essentieel ingrediënt voor diverse verfijnde theeblends. We combineren haar bloemblaadjes graag met super foods zoals de vitamine-rijke vruchten van de Rosa canina (Hondsroos).
Pioniers in distillatie van essentiële oliën

Niet lang erna introduceerden we als eersten in Vlaanderen de distillatie voor de winning van essentiële oliën. Een nieuwe aanplant drong zich op. We kozen daarbij bewust voor de Rosa damascena, waarvan we inmiddels de variëteiten Trigintipetala, Ispahan en Quatre Saison cultiveren. Deze variëteiten hebben hun weg gevonden naar onze distilleerketel, waaruit geurige essentiële oliën en hydrolaten ontstaan, veelgevraagde ingrediënten voor Puur Green Beauty en andere aromatische toepassingen.
Van bottels van de Rosa rugosa tot azijn en 100% lokale Super Food Flakes
In de afgelopen jaren heeft ook de robuuste Rosa rugosa (Rimpelro
os) zich een vaste plek verworven op ons bedrijf. In het najaar oogsten we haar sappige bottels om te verwerken tot natuurlijk fruitleer bestemd voor lokale Super Food Flakes.
Het residu van deze productie – bestaande uit pitjes en velletjes – krijgt een tweede leven door fermentatie tot een bijzondere, smaakvolle rozenbottelciderazijn.
Wilde ‘Roos-achtigen’ vinden hun weg naar de Tisannerie
Vanuit de overtuiging dat wilde planten die lokaal goed ‘ aarden’, betere secundaire plantenstoffen opleveren, hebben ‘roosachtigen’ zoals Agrinomie, Moerasspirea en Nagelkruid hun plek veroverd te velde én in de verwerking. Deze ‘wilde’ kruidachtigen, behorende tot de uitgebreide Rozen- familie, leveren ons elke maand van het jaar bijzondere ingrediënten voor nog meer bijzondere theeblends. In ons groen opleidingstraject Tisannerie vormen planten uit ‘gecontroleerde wildpluk’ een vast onderdeel. Niet elke wilde plant kan immers terecht in een biologisch gecertificeerd product!
Nieuwe Prunus-aanplanten als ‘opstap’ naar boslandbouw
Sinds het najaar 2022 waait er een wind van nog meer biodiversiteit door ons bedrijf, zowel op het veld als in de verwerking. De klassieke Rosa’s krijgen gezelschap van tal van nieuwe aanplanten van Prunus-soorten die de komende jaren de struik- en kruinlaa
g zullen trotseren. De Prunusfamilie behoort samen met diverse Crataegus-, Mispel-, Aronia- en Rubussoorten tot de grote familie van de Rosaceae. 2023 was het jaar van de geboorte van ons voedselbos waarin kruidachtigen, in een mix aangeplant werden samen met tal van kleinfruit-achtigen en hoogstamfruit. In dit Super Food Bos geven we vorm aan een speciale vorm van CSA – Community supported agriculture – via de organisatie van zelfpluk voor ‘niet-alledaags’ gewas (waaronder kleinfruit, vergeten groenten, wilde planten, aromatische kruiden, bloemen, ….).
In het najaar 2024 deden een aantal minder gekende ‘speciallekes’ hun intrede: zoals Prunus Carmine Jewel, Cherrykose en Prunus Mume:
- Prunus Carmine Jewel is een kleine, bossige kersenboom afkomstig uit Canada, die op volwassen leeftijd 1,5 tot 2 m hoog wordt en sappige, zoete, donkerrode kersen produceert
- Cherrykose: een unieke kruising tussen kerspruim en abrikoos
- Prunus Mume of de Japanse Abrikoos die in de toekomst de traditionele Umeboshi zou moeten opleveren…
Verbreding op maat van biodiversiteit
Een aantal Prunus-soorten hebben we bewust aangeplant ter verbreding van de lokale olieproductie met Amandel en Abrikoos. Van de Amandel (Prunus dulcis) selecteerden we variëteiten zoals Robijn, Ferraduel, Nonpareil en Texas, welke gespreide bloeitijden hebben, om risico’s door vorst te minimaliseren. Benieuwd afwachten naar de eerste oogst 2025! Onder het mom van ‘niets mag verloren gaan’ deden we een testje met pitten van de abrikoos (die heel erg lijken op die van de amandel)….en ja, de eerste abrikozenpitolie is een feit!
Voila, op deze manier groeien onze verwerkingsprocessen mee met onze aanplant en evolueren we steeds meer naar een geïntegreerd agro-ecologisch biotoop waarin aromatische planten, oliehoudende zaden en bijzondere bessen en vruchten uit boslandbouw in een unieke setting gecombineerd worden – te velde en in de verwerkingsruimtes!