Uncategorized

PRODUCT PASPOORT ‘CLEAN BEAUTY’ : SCI

Clean beauty en Natuurcosmetica – wat is dit eigenlijk? Is dit hetzelfde als ‘van natuurlijke oorsprong’? Moet iets een certificering doorlopen hebben alvorens het als een natuurlijk product beschouwd wordt? En is een biologisch gecertificeerd product ‘beter’ dan een niet gecertificeerd product?
In deze blog hebben we het over de herkomst van een product, de community support,  de milieu impact en hoe we als Natuurplus meer invulling geven aan circulaire economie en in het bijzonder aan over farm-to-face-care.

Benieuwd?

We gaan meteen aan de slag met een populair ingrediënt: SCI.

N° 1 – SCI of SODIUM COCOYL ISETHIONAAT – flakes

Het is een natuurlijke, milde oppervlakte-actieve stof die perfect is voor het verhogen van de mildheid van schuimende cosmetica. reinigt mild, maar grondig en schuimt rijkelijk. Het is hét ingrediënt voor menig do-it-your-selver die  onder het mom van ‘natuurlijke gezondheidsproducten maak je zelf’ aan de slag gaat om eigen persoonsverzorgingsproducten te maken.
Is SCI natuurlijk? Wel, waar zeep als een natuurproduct wordt beschouwd omdat het uit vet en natronloog  (of Natriumhydroxide of oorspronkelijk houtas) wordt bereidt, is een tenside zoals SCI – en ook vele andere tensiden/detergenten –  eveneens het resultaat van een reactie van twee natuurlijke grondstoffen: zijnde kokosolie of een ander vetminnende staart met een waterminndende kop. Deze laatste kan dan een zwavel, of zelfs stikstof zijn en vormt de brug met een vetzuur, een eiwit (collageeen), aminozuur of suiker. Allemaal stoffen die dus in de natuur voorkomen.
De wijze waarop het product verkregen wordt – het proces of de reactievorm – bepaalt in dit geval of er al dan niet een natuurlijke of een semi-natuurlijk product wordt verkregen. Lastenboeken zijn hieromtrent duidelijk: slechts een aantal processen worden beschouwd als zijnde natuurlijk en dus niet schadelijk voor mens en milieu (biologisch afbreeekbaar). Het proces die aan de basis ligt van SCI maar ook van vele andere syndets – is zo ’n toegelaten proces. Om die reden wordt SCI toegelaten in clean beauty conform ecologische lastenboeken zoals Natrue, Cosmos en ook Ecogarantie.

Afkomst en productie:
SCI is een semi-gesynthetiseerd product. Het basisproduct is van natuurlijke afkomst namelijk uit vetzuren van kokosolie en daarom is SCI vegan. SCI is redelijk biodegradeerbaar.
Goedgekeurd voor natuurcosmetica onder Ecogarantie.

Gebruik:
Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) is een anionisch tenside en wordt geleverd in witte vlokken. Een andere naam is Natrium Cocoyl Isethionaat . Vlokken stuiven minder en slaan daardoor in tegenstelling tot poeders minder snel op de longen.
Te gebruiken in vaste en vloeibare reinigende cosmetische producten zoals shampoobars, bruisballen, vloeibare shampoo en handgel. Kalkhoudend, hard water belet het schuimend effect van SCI niet. Zeer huidvriendelijk.
SCI vlokken zijn slecht oplosbaar in water daarom smelten au bain-marie. SCI is onoplosbaar in olie. SCI is ingedeeld als gevaarlijk product, is irriterend voor de ogen en beneemt in poedervorm de adem. Te gebruiken met mondmasker en in een goed geventileerde ruimte.

Dosering:
Bruisballen: 5 à 20 %
shampoo bar: 10 à 60 %
gezichtsreiniger: 1 à 5 %
heldere emulsies: max 6 %;  hogere gehaltes geven ondoorzichtige producten.

Bewaring:
Houdbaarheid tot 4 jaar na productie. Droog bewaren ( niet in koelkast) in afgesloten vorm.

Verpakking:
Te verkrijgen via
https://www.natuurplus-shop.be/a-62601034/tensiden/sci-vlokken/
in PP pot wit   250 g/500 g/ 1 kg/5 kg
grotere volumes op aanvraag.